Upptrader med boktryckarmaskin – Lisa Boda

milesstock

Black Book Black

 • Black Book Black består av:
  Miles O’Shea: Skådespelare, dansare och konstnär.
  Alexia de Visscher: Grafisk designer och bok­makare.
  Olivier Deprez: Konstnär, träsnittsexpert och serie­roman­skapare.
  Fotografen Thomas Boivin dokumenterar turnén för en framtida utställning.
  Läs mer: blackbookblack.net

I dag är fransk-belgisk-irländs­ka konstkollektivet Black Book Black, BBB, inhyst i biblioteket på Kulturhuset. Där presenterar de en tryckeri­performance som de turnerar runt med på bibliotek i olika länder.

Influenserna och innebörden bakom verket ”A black is a black is a black” är komplext, visar det sig under samtalet med BBB-medlemmen Miles O’Shea, som nätt och jämnt hunnit landa i Stockholm och ta ett varv runt Kulturhusets bibliotek när DN når honom. Så vi värmer upp med något enklare, vad som händer under själva performancen: En bok trycks. På en träsnittsmaskin, enbart bilder, allting i svart.

Miles O’Shea kommer att vara posterad bakom den hemmabyggda maskinen för att svara på frågor.

– Det är en väldigt interaktiv performance. Människor blir alltid så entusiastiska, de vill lukta på bläcket, känna på det organiska papperet. Det är så mycket märkliga gamla redskap som används när man trycker böcker som ingen känner till.

Processen väcker också frågor om vad en bok egentligen kan vara.

– Och om hur bibliotek är organiserade, tillägger Miles. Om du har en bok utan titel, författare och ord, var i biblioteket ska du placera den? I konsthyllan, eller den för filosofi, litteratur? Går man tillbaka i tiden var det ofta ett anonymt kollektiv som stod bakom, inte en författare.

BBB känner stämningen och anpassar varje bok till det specifika biblioteket.

Vad har du fått för intryck av Kulturhusets bibliotek?
– Jag har inte sett så mycket än, men det som slog oss alla var: Var är alla blonda människor? säger Miles skämtsamt på sin sjungande irländska.

Titeln då, varför denna besatthet av svart? Miles svarar med att lista gruppens idoler. Dels kommer de från filmen, svartvita klassiker med Buster Keaton tillhör favoriterna. Konstnärerna Claude Monet och Kazimir Malevitj är också stora influenser. Monet för att han hävdade att svart är en egen färg, inte som många påstod avsaknaden av färg. Ryssen Malevitj gjorde avtryck i konsthistorien genom den abstrakta konstinriktningen suprematism, och sin målning ”Svart fyrkant på vit bakgrund” (som föreställer just det).

Black Book Black i sin tur jobbar vidare på sitt eftermäle som kollektivet som hyllade svart genom att trycka unika bilderböcker på bibliotek världen runt.


Advertisements

Leave a comment

Filed under 1

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s